Tidigare föreställningar

Föreställningar på PiratenTeatern 2018

Gläd Dig, Du Skåning! – Ingvar Andersson & Maria Ingvarsdotter, Vinslöv
Far och dotter serverar en ny samling skrönor, sketcher och monologer från hela Skåne, allt går i Piratens anda. Ingvar Andersson är sedan länge känd som skånsk komiker, och dottern Maria går verkligen i pappas fotspår. Texter av Piraten, Henrik Wranér, Selma Lagerlöf, Nils E Månsson m fl.

Spelades 5 augusti 2018.


Mikael Neumann – 50 år som artist

1968 debuterade Mikael Neumann på en krogscen i Helsingfors. Sedan dess har han oavbrutet showat och roat sin publik i 50 år. Nu speglar han sitt långa artistliv i en självbiografisk föreställning. På en stor filmduk visar han gamla foton, affischer och annat minnesvärt. Han sjunger, spelar, imiterar kända personer och skojar med publiken. Och givetvis berättar han många festliga minnen och anekdoter från sitt långa artistliv. Han ackompanjeras på scenen av pianisten Peter Berglund, som han uppträtt tillsammans med i över 30 år. Mikaels danske pappa Ulrik Neumann omtalas ofta i föreställningen, liksom systern Ulla Neumann. Tillsammans har de rest världen runt med olika shower genom åren. Pappa Ulrik var dessutom en tredjedel av succégruppen Swedanes. De andra två var Alice Babs och Svend Asmussen. Mellan anekdoterna hinner Mikael också med att spela gitarr och framföra alla möjliga sånger, både egna och andras. Men alltid med hans egna texter. När han inte uppträder själv, sitter han gärna hemma och skriver sångtexter eller lustspel åt andra artister. Eva Rydberg har köpt många komedier av honom till Fredriksdalsteatern.
Spelades 22 juli 2018.

Carl Erik Thörn möter Trio Me´ Bumba


Schlagernostalgi på PiratenTeatern i Vollsjö. Svensktoppskungen från 60- och 70-talet – Carl Erik Thörn – tillsammans med legendariska Trio Mé Bumba. Då blir det musikaliskt frosseri på gamla hits från 1900-talet. Carl Erik Thörn slog igenom som sångare 1965 med den första skivan han spelade in – ”Säj vackra små ord till mej”. Den gick direkt upp på Svensktoppen. Resten är musikhistoria. 15 gånger har han sedan legat på Svensktoppen med olika låtar. Han har även gjort många egna inspelningar av sin egen idols superhits. Idolen var Frank Sinatra. Trio Mé Bumba slog igenom 1963 med ”Spel-Olles gånglåt”. Sedan dess har det blivit inte mindre än 250 skivinspelningar. Så bandet har en stor repertoar att ösa ur. Det blir även allsång med publiken, som leds av Trio Mé Bumba. Som grädde på moset framträder även Adorena Thörn, som är gift med Carl Erik. Hon började skriva egna låtar redan i sin ungdom på Fillippinerna. Sedan paret återvände till Sverige efter många år i USA, började de turnera tillsammans även här. Adorena har kallats ”Sveriges egen Barbra Streisand”. Hon har en röst som starkt påminner om den amerikanska sångerskan.

Spelades 15 juli 2018


Evigt Taube

På ett informativt, humoristiskt och underhållande vis belyser föreställningen den kulturskatt som familjen Taube låtit oss ärva. Pjäsens handling bygger på att pappa Evert kommer ner till jorden för att tala med sin son om den bok Sven-Bertil tog initiativet till och sammanställde med en förläggare. Det är en bok som innehåller 50 av pappa Everts mest kända visor och där Sven-Bertil skriftligt kommenterar visornas uppkomst – till vilket Evert naturligtvis tycker sig ha många kompletterande upplysningar. Ur det föds en både saklig, innehållsrik och humoristisk dialog, där Sven-Bertil avslutar varje samtalspunkt med att musikaliskt framföra den visa de just har dryftat – visor som många gånger får pappa Evert att sjunga med – kanske hellre än bra.
Spelades 8 juli 2018.


Den långa vägen till nu – en skröna från skogen.

Godolfin och Samuel Nordlander. Två bröder, från den susande skogen i Överhärjeå. Peter Toft. Trubadur från det brusande Stockholm. Vad kan dom ha gemensamt? Ingenting. Tror dom. När kvällen är över, vet dom bättre.
Spelades 15-17 juni 2018.


Storken i Vollsjö – Seminarium och vernissage.

Storken, som i Sverige ”utrotades” på 1950-talet, är tack vare omfattande ideella insatser med stora kliv på väg tillbaka i Skåne och för första gången på nära 70 år häckar nu åter ett storkpar i Vollsjö. Den 10 juni med början klockan 16 arrangeras på PiratenTeatern i Vollsjö ett seminarium som belyser storkens historia och väg tillbaka.  Seminariet öppnas av landshövdingen i Skåne Annelie Hultén och efter henne följer fyra föredragshållare  – våra främsta experter på storken. Bland övriga medverkande märks – med lite tur – de nykläckta storkungarna. Seminariet är gratis och öppet för alla djur- och naturintresserade. Vollsjöfotografen Johan Kempe ställer samtidigt på PiratenTeatern ut fotografier på Storkarna i säteriets hägn, vilka han har följt under två år.
Läs mer om Storken i Vollsjö och se hela programmet här.

Seminariet hölls 10 juni 2018.


Föreställningar på PiratenTeatern 2017

Mannen som blev ensam

Urpremiär på musikteaterföreställningen ”Mannen som blev ensam”, en nyskriven pjäs av Mats Nolemo, Friteatern, efter en novell med samma namn av Vollsjösonen Fritiof Nilsson Piraten.
Spelades 16-21 juni 2017.


Kärlekens outgrundliga vägar

Kärlekens outgrundliga vägar, på PiratenTeatern 5 juli 2017.
María Arnadóttir gästade PiratenTeatern med berättarföreställningen ”Kärlekens outgrundliga vägar”. Några älskvärda historier, otäcka skrönor samt ömsinta berättelser.
Spelades 5 juli 2017.


10 Merrilbone Lane

Anders Granström på PiratenTeatern 19 juliMed den oförliknelige Anders Granström, svensk mästare i historieberättande. “Vad är det för likhet mellan en skånsk kung på 1300-talet, en prostituerad trebarnsmor på 1800-talet och en kanonbåtskapten på 1900-talet? – Vad har dom gemensamt med dig och mig? – Jo, alla är vi formade av livets många små knuffar.” En suggestiv och kraftfull berättelse där också Anders egen livshistoria används och vävs in i berättelsen.
Spelades 19 juli 2017.


Piraten – på begäran

Piraten på begäran med Ingvar Andersson på PiratenTeatern 2 augusti
Den skånske komikern och revyräven Ingvar Andersson från Vinslöv gästspelade på PiratenTeatern den 2 augusti. Med sig på scenen hade han sin dotter Maria.
Spelades 2 augusti 2017.


Snåljåpens snyltgäster

En riktig snåljåp uppträdde på PiratenTeatern när SvaneholmsTeatern gästspelade med komedin ”Snåljåpens snyltgäster”, som handlade om Malmös snålaste man på 1800-talet. Snåljåpen hette Thomas Frick, och ansågs allmänt som Malmös rikaste man. Han var skeppsredare och affärsman, och efterlämnade ca 85 miljoner kronor vid sin död 1867. Men han var alltså mest känd för sin snålhet. Komedin är alltså baserad på verkliga personer och omständigheter, men är ändå en fantasifull skröna.
Spelades 20 augusti 2017.


Erik Penser på Scen


En berättarafton utöver det vanliga! Den välkände skånske finansmannen talade ut om sin berg-och-dalbana i finansvärlden. En gång ansedd som Sveriges rikaste man, sedan nästan ruinerad under finanskrisen 1991. Dessutom ivrig samlare av gamla Kalle Anka-tidningar, olika sedlar m.m. TV-journalisten Henric Borgström ledde samtalet med Erik Penser.
12 september 2017.